اصفهان، بلوار دانشگاه

مــرکز ایران

031-4636

شنبه تا پنج شنبه

نوبت دهی اینترنتی

6 ورزش برای درمان نزدیک بینی

ورزش‌های متعدد و متفاوتی برای تقویت چشم و بهبود عیوب چشمی طراحی شده‌اند. افرادی هم که چشمانی سالم دارند، می‌توانند از این ورزش‌ها استفاده کنند. این ورزش‌ها آسان و راحت‌اند و فقط برخی از آنها به ابزار‌های ساده‌ای نیاز دارند. نکته مهم این است که این ورزش‌ها را هر روز انجام دهید تا حداکثر تأثیر مطلوب آنها را در بلندمدت ببینید. همچنین هر ورزش را به‌طور کامل انجام دهید و سپس به‌سراغ ورزش بعدی بروید. علاوه‌براین، مطمئن شوید وقتی درحال ورزش هستید، کسی در کارتان وقفه ایجاد نکند.در ادامه، روش انجام‌دادن تعدادی از این ورزش‌ها را به‌اختصار می‌آوریم:
۱. با کمک انگشت اشاره
این تمرین کمک خواهد کرد روی اشیایی که از شما دورند، تمرکز کنید. وسط اتاق روی صندلی بنشینید و تکیه بزنید. مقابل تصویری که روی دیوار است قرار بگیرید و انگشت اشاره‌تان را ۵ سانتی‌متر دور از بینی خود بگیرید. روی نوک انگشت تمرکز کنید. حالا نگاهتان را سریع به‌سمت عکس روی دیوار ببرید. در ابتدا شاید تصویر تار به نظر برسد. کمی صبر کنید تا عکس واضح شود. سپس نگاهتان را به نوک انگشت بازگردانید. این حرکت را مدام انجام دهید و پس از مدتی، وقتی در این کار مهارت پیدا کردید، فاصله خود از عکس روی دیوار را بیشتر کنید.
۲. تمرین تمرکز
این تمرین مشابه ورزش قبل است. روی صندلی در گوشه‌ای از اتاق بنشینید. مدادی به دست بگیرید و آن را در فاصله ۱۵سانتی‌متری نوک بینی خود نگه دارید. به مداد زل نزنید؛ بلکه نگاهتان را مدام و هر چند ثانیه یک بار بین مداد و شیئی در سمت دیگر اتاق تغییر دهید. این کار را روزی ده بار انجام دهید. بعد از مدتی، وقتی بینایی‌ تان شروع به بهبود کرد، می‌توانید بر اشیایی تمرکز کنید که در فاصله دورتری قرار دارند.
روش دیگر، استفاده از مداد برای کشیدن دایره‌های مجازی است. مداد را تا جایی که می‌توانید، از خود دور کنید، به‌طوری‌که آن را تار (دوتا) ببینید. حال فرض کنید که چهارخانه‌ای جلوی شما قرار دارد. با حرکت‌دادن مداد، دایره‌ای درون هر خانه رسم کنید. در تمام مسیر، حرکت مداد را دنبال کنید. این تمرین را دست‌کم روزی یک بار انجام دهید.
۳. تماشای دقیق اجسام
گوشه‌ای از پذیرایی یا حیاط خانه بنشینید. جایی باشید که اجسام ریزودرشت زیادی باشد. یکی‌یکی و به‌دقت به اجسام نگاه کنید. سعی کنید روی اجسام تمرکز کنید و جزئیات آنها را ببینید. تمام اجسام محیط را به‌آهستگی بررسی کنید؛ چه آنهایی که به شما نزدیک‌اند و چه آنهایی که از شما دورند.

چشم پزشکی صدرا در اصفهان ارائه دهنده کلیه خدمات چشم پزشکی

۴. چارت اسنلن یا حروف الفبا
برای انجام‌دادن این ورزش چشم به چارت اسنلن (چارت بینایی) (Snellen chart) نیاز دارید. این چارت شامل حروفی است که به‌ترتیب از بزرگ تا کوچک روی صفحه‌ای سفید چاپ شده است. این وسیله همانی است که در مطب چشم‌پزشکان برای سنجش بینایی استفاده می‌شود.
چارت اسنلن را در فاصله‌ای آویزان کنید که بتوانید حدود نیمی از حروف را به‌راحتی ببینید. از حروف درشت شروع کنید و به حروف کوچک‌تر برسید. آنها را حرف‌به‌حرف بخوانید. گاهی چشم خود را ببندید و حروف را در ذهن و حتی پررنگ‌تر از آنچه هستند، تجسم کنید. می‌توانید هنگام خواندن حروف، دست‌ها را در سمت راست و چپ بدن خود به ارتفاع چشم‌ها بلند کنید و انگشتان و کف دست را حرکت دهید. با این کار درک محیطی شما فعال می‌شود و فشار عصبی به چشم‌ها کاهش می‌یابد. اگر حروف کوچک را نمی‌توانید واضح ببینید، فقط شکل و حالت کلی آنها را از نظر بگذرانید. به‌سراغ حروفی بروید که بهتر می‌بینید. این کار را دوباره انجام دهید. این بار از حروف کوچک شروع کنید و به حروف بزرگ‌تر برسید. هنگام انجام‌دادن این ورزش، مدام پلک بزنید. به چشمان خود فشار نیاورید و فقط آنچه را می‌توانید تشخیص دهید، بخوانید.
مشابه همین ورزش را می‌توانید با مجموعه حروف الفبا یا روز‌های تقویم انجام دهید. اولی در دو اندازۀ متفاوت باید چاپ شده باشد و دومی هم سه اندازه متفاوت داشته باشد. استفاده از دو یا سه جدول با اندازه‌های متفاوت، به درک بهتر فواصل دور و نزدیک کمک می‌کند.
حروف الفبا را در دو اندازه کوچک و بزرگ روی دو برگه چاپ کنید. کاغذ بزرگ را روی دیوار بچسبانید، به‌طوری‌که بتوانید حروف آن را کم‌وبیش واضح ببینید و کاغذ کوچک‌تر را در دست بگیرید. سه حرف کنار هم را از روی کاغذ کوچک‌تر ببینید. سپس چشمانتان را لحظه‌ای ببندید و مقابل صفحه بزرگِ روی دیوار باز کنید و همان حروف را بخوانید. این کار را تا حرف آخر ادامه دهید. در این تمرین، ترتیبی برای خواندن حروف وجود ندارد و هرطور که بخواهید، می‌توانید آنها را بخوانید: عمودی، افقی، مورب و… . این ورزش را تا پنج بار در روز تکرار کنید. بعد از هر بار تمرین، فاصله خود از حروف آویزان را اندکی دورتر کنید تا آنها را تار ببینید.
۵. با کمک یک نخ
در این ورزش به یک متر نخ، ترجیحا کش‌مانند، و گلوله‌ای رنگی نیاز دارید. نخ را از درون گلوله رد کنید. نخ را زیر یکی از چشمان خود بگیرید و انتهای دیگرش را به جایی متصل کنید یا از کسی بخواهید آن را صاف نگه دارد. گلوله را آن‌قدر به چشم خود نزدیک کنید که بتوانید آن را واضح ببینید (۵ تا ۲۰سانتی‌متری). محل را علامت بزنید. حال گلوله را به‌آرامی دور کنید تا جایی که بتوانید آن را همچنان واضح ببینید. این محل را نیز علامت بزنید. اکنون که دو نقطه دور و نزدیک تمرکز چشم شما مشخص شد، گلوله را هر بار ۵ سانتی‌متر از دورترین نقطه، دور کنید و تلاش کنید آن را واضح ببینید.این تمرین را تا ده بار در روز و هر بار برای یک چشم تکرار کنید. انجام‌دادن این ورزش در افزایش برد بینایی‌ و توان تمرکز چشم روی اجسام دور مؤثر است.
۶. تمرین ترومبون
ترومبون یکی از سازهای بادی است. برای نواختن این ساز، یک بخش از آن به‌صورت کشویی برروی یک لوله لغزانده می‌شود و مدام از صورت دور می‌شود و به آن نزدیک می‌شود.ساز ترومبون – نام یک ورزش چشم برای نزدیک بینی از نام و عملکرد این ساز گرفته شده است.
تمرینی که در این بخش توضیح خواهیم داد، به نواختن ساز ترومبون شباهت زیادی دارد؛ به همین دلیل، نام آن را تمرین ترومبون گذاشته‌ایم. در این ورزش یکی از چشمان خود را بپوشانید و نوشته‌ای را در فاصله ۱۵سانتی‌‌متری چشم دیگر بگیرید. حال تصویر را به‌تدریج به چشم خود نزدیک کنید تا تصویر کاملا تار شود. چشم خود را روی حروف و کلمات حرکت دهید. سعی نکنید آنها را بخوانید. مرتب پلک بزنید. سپس نوشته را به‌تدریج از خود دور کنید تا جایی که بتوانید آن را واضح ببینید. یکی‌دو خط را بخوانید. دوباره نوشته را دورتر کنید تا نوشته‌ها کمی تار به نظر برسند. پلک بزنید و دوباره نوشته را به چشم نزدیک و به ۱۵سانتی‌متری آن برگردانید. این عمل را دو تا چهار بار در روز برای هر چشم انجام دهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن