برای اینکه بیماری میگرن چشمی را بیشتر بشناسید لازم است ابتدا کمی از سردرد میگرنی بدانید . سردردهای میگرنی نوعی از سردرهای شدید است وممکن است با حالت تهوع، حساس شدن به نور و صدا و بو، تاری و دوبینی دید و احساس خستگی همراه باشد. سردرد میگرنی اغلب در یک طرف سر بیشتر است و معمولا این بیماری در خانم ها بیشتر از آقایان دیده می شود، عامل این بیماری موروثی است و با بیشتر شدن سن در برخی از افراد مبتلا به میگرن، تشدید می یابد.
میگرن چشمی مستقیما روی بینایی فرد تاثیر می گذارد. از اولین نشانه های این بیماری تغییر در بینایی فرد است. به عنوان مثال فرد ممکن است سایه یا نورهای درخشان و پر نوری ببیند که این حالت بسیار آزاردهنده است. از دیگر تغییرات بسیار مهم در افراد مبتلا به این عارضه می توان دیدن یک لکه سیاه رنگ در مرکز میدان دید او اشاره کرد که به مرور این لکه بزرگتر می شود و به سمت حاشیه میدان دید فرد پیش می رود.
گاهی در افراد مبتلا به میگرن چشمی دیده شده است که فرد به طور موقت بینایی خود را از دست داده است، این اتفاق بسیار نادر است که به آن میگرن شبکیه ای می گویند.نوع دیگری از حمله های میگرن چشمی وجود دارد که به صورت منظم اتفاق می افتد و بینایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد به طوری که فرد نورهای درخشان یا نقاط کور یا سیاهی را مشاهده می کند که اغلب هم این مشکل در دید هر دو چشم اتفاق می افتد. میگرن چشمی عمق میدان دید فرد را کم می کند و با کوری موقت یا دائم همراه است که البته قابل پپیشگیری است.
نشانه های میگرن چشمی
سردردهای طولانی مدت
تاریک شدن یک سمت بینایی
مشاهده لکه های سیاه به شکل خطوط زیگزاگی رنگی
واکنش شدید نسبت به نور و صدا و بو
حالت تهوع و استفراغ
وجود حالت کدر مانند یا تاریکی در بخشی از میدان دید و بینایی
دوبینی
کاهش وسعت میدان دید
مشاهده نورهای درخشان یا نقاط کور.
دلیل ابتلا به بیماری میگرن چشمی چیست؟
تا به حال دلیل اصلی ابتلا به این بیماری توسط محققان و چشم پزشکان مشخص نشده است اما احتمال داده می شود به دلیل اسپاسم عروق شبکیه و تغییرات در کلیه سلول های عصب های این عضو از چشم، فرد به بیماری میگرن چشمی مبتلا گردد.
متاسفانه افردی که به این عارضه دچار می شوند بیشتر در معرض از دست داادن بینایی در یکی از چشمانشان هستند. اما راه حل هایی برای جلوگیری از کوری وجود دارد که در ادامه به آن پرداخته ایم.
برای تشخیص این بیماری ابتدا لازم است احتمال دیگر بیماری های چشمی که علائم شبیه به این بیماری را دارند رد شود زیرا بیماری های دیگری هم وجود دارد که نشانه های آن مانند میگرن چشمی است در نتیجه چشم پزشک در قدم اول سوال هایی از بیمار می پرسد تا برای تشخیص دقیق تر این بیماری به او کمک می کند و در مرحله بعدی پزشک به سراغ چکاپ موارد زیر می رود:
بررسی ایجاد التهاب در عروق چشم که اصطلاحا به آن آرتریت غول آسا گفته می شود.
بررسی شریان های چشمی و مطمئن شدن از مسدود شدن آن ها
بررسی احتمال مبتلا شدن فرد به بیماری های خونی مثل آنمی و پلی سیتمی
بررسی و آزمایشات بیماری های خود ایمنی در فرد
بررسی وجود اسپاسم شریان شبکیه و چشم
نشانه های اولیه و تشخیص میگرن چشمی
مشکلات بینایی و تغییر در بینایی از نشانه های اولیه میگرن چشمی است و ممکن است فرد نورهایی به شکل زیگزایی و رنگی ببیند که وجود واقعی ندارند و یا اشکال ستاره مانند پر نور را مشاهده کنند که هم می تواند با درد همراه باشد و هم بدون درد. این تغییرات اولیه در شروع بیماری از ۱۰ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد. اگر به میگرن دچار هستید و این علائم را تجربه کردید سریع نسبت به مصرف قرص های تجویز شده از سوی چشم پزشک اقدام نمایید که معمولا این قرص ها از خانواده triptan یا ergo هستند زیرا خوردن این داروها از احتمال سردرد و تهوع جلوگیری خواهد کرد.
آیا میگرن چشمی درمان دارد؟
به دلیل آن که علت اصلی این بیماری مشخص نشده است، راه کار قطعی هم برای درمان آن وجود ندارد. اما اگر این بیماری در حد خفیف باشد می توان با مصرف داروهایی که از طرف چشم پزشک متخصص تجویز می شود، آن را کنترل کرد تا بیمار بهبود یابد. البته برای درمان نوع حادتر این بیماری هم راهکارهایی وجود دارد که به بهبود این بیماری کمک خواهد کرد.