چشم این عضو حیاتی بدن در برخی شرایط نسبت به نور دچار حساسیت میشود .حساسیت چشم به نور شدتهای مختلفی دارد و از حساسیت جزئی به نور گرفته تا ناراحتیهای شدید چشمی متغیر است. در حالت ملایم این حساسیت، هنگام ورود به اتاقی پرنور یا محیط نورانی بیرون از خانه مجبور میشوید چشمهایتان را کمی ببندید. در موارد شدیدتر، هر وقت در معرض هر نوع نور قرار بگیرید چشمهایتان درد میگیرد. حساسیت به نور دلایل مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره شده است:
۱. سردرد میگرنی
یکی از رایجترین علائم سردردهای میگرنی ، نورهراسی است. میگرن نوعی سردرد شدید است که از عواملی همچون تغییرات هورمونی، مصرف برخی مواد غذایی، اضطراب و تغییرات زیستمحیطی ناشی میشود. از علائم دیگر میگرن باید به ضربان درد در یک قسمت از سر، تهوع و استفراغ اشاره کرد.بهطور تخمینی بیش از ۱۰ درصد از مردم دنیا به میگرن مبتلا هستند. سردردهای میگرنی در زنها بیش از مردها رخ میدهد.
۲. مشکلات مغزی ناشی از بیماریها
گاهیاوقات حساسیت چشم به نور خورشید یا لامپ ناشی از یکسری بیماریهای جدی است که روی مغز اثر منفی میگذارد. از این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آنسفالیت یا التهاب مغزی
وقتی مغز به دلیل وجود عفونت ویروسی یا هر بیماری دیگر متورم میشود، آنسفالیت رخ میدهد. موارد شدید این بیماری جان فرد را تهدید کند.
مننژیت
مننژیت نوعی عفونت باکتریایی است که باعث التهاب غشاءهای اطراف مغز یا نخاع میشود. شکل عفونت باکتریایی، شدت این بیماری، از جمله صدمهٔ مغزی، از دست دادن شنوایی، تشنج شدید و حتی مرگ را تعیین میکند.
خونریزی زیر عنکبوتیه
خونریزی زیر عنکبوتیه، نوعی خونریزی مغزی ناشی از صدمات به مغز و لایههای بافتی اطراف آن است. این نوع خونریزی گاهی موجب مرگ یا صدمه به مغز یا سکتهٔ مغزی میشود.
چشم پزشکی در اصفهان
بیشتر بخوانید :
مزایای استفاده از چشم بند
سندروم بینایی کامپیوتری
۳. ابتلا به برخی بیماریها
حساسیت به نور در بیماریهایی که به چشمها صدمه میزنند نیز وجود دارد. از جمله این بیماریها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خراش قرنیه
وقتی قرنیهٔ چشم ، بیرونیترین لایه چشم، صدمه میبیند، خراش قرنیه نامیده میشود. این نوع جراحت رایج است و زمانی که شن، آلودگی، ذرات فلزی و دیگر مواد به درون چشمهایتان میرود، رخ میدهد. عفونی شدن خراش منجر به زخم قرنیه میشود.
اسکلریت
وقتی بخشی از سفیدهٔ چشم ملتهب میشود، به آن اسکلریت میگویند. حدود نیمی از افراد که به این بیماری چشمی مبتلا میشوند، پیش از آن به بیماریهای تضعیفکنندهٔ سیستم ایمنی بدن مانند لوپوس، مبتلا شدهاند. از دیگر علائم بیماری اسکلریت میتوان به چشمدرد، چشمهای پرآب وتاری دید اشاره کرد.
ورم ملتحمهٔ چشم
ورم ملتحمهٔ چشم یا قرمزی چشم، التهاب غشاء چشم است و وقتی رخ میدهد که لایهٔ بافتی پوشانندهٔ بخشی از سفیدهٔ چشم، عفونی یا ملتهب شود. این عفونت یا التهاب ممکن است منشاء ویروسی داشته باشد اما گاهی عفونت باکتریایی و آلرژی موجب آن میشود. از دیگر علائم این بیماری چشمی میتوان به خارش چشم، قرمزی و چشمدرد اشاره کرد.
۴. سندرم خشکی چشم
وقتی غدههای اشکی دیگر اشک تولید نمیکنند یا اشک چشم بسیار کم است، خشکی چشم رخ میدهد. در این حالت چشمها در نبود اشک دچار خشکی مفرط میشوند. از دلایل خشکی چشم میتوان به عواملی چون سن بالا، عوامل محیطی، بیماریهای خاص و مصرف برخی از داروها اشاره کرد.
۵. چشمهای روشن و رنگی
حساسیت به نور لامپ یا خورشید در افرادی که چشمهای روشن و رنگی دارند ممکن است بیش از افرادی باشد که چشمهایشان تیره است. چشمهای تیرهتر حاوی رنگدانههای بیشتری هستند و از چشم ها در برابر نور شدید مراقبت میکند.
۶. بیماریهای دیگر
از بیماریهای دیگری که موجب حساسیت چشم به نور میشوند باید به موارد زیر اشاره کرد:
فلج پیشروندهٔ فراهستهای
احتمال وجود تومور در غدهٔ هیپوفیز
بیماری یووئیت ( التهاب لایه میانی چشم)
التهاب قرنیه (در این حالت قرنیه، لایهٔ شفافی که بخش رنگی چشم را میپوشاند، بسیار ملتهب میشود)
التهاب عنبیه (تورم حلقه رنگی اطراف مردمک چشم)
آب مروارید (نوعی بیماری که با تار شدن عدسی چشم شروع میشود)
صدمه به شبکیهٔ چشم (لایهای حساس که در پشت چشم قرار گرفته است)
انقباض در پلک چشم ( مشکلی که باعث پرش یا بسته شدن غیرارادی پلکها میشود).