اصفهان، بلوار دانشگاه

مــرکز ایران

031-4636

شنبه تا پنج شنبه

بررسی بیماری پیر چشمی

پیر چشمی ، بخشی از روند کاملاً طبیعی افزایش سن فرد تلقی می شود که در آن توانایی و قدرت بینایی دست‌خوش تغییر و تحولات بسیاری می شود. می توان گفت زمانی که سن به بالای 40 سال رسید کم کم بیماری پیرچشمی خود را نشان می دهد. علت آن را هم می توان به کم شدن توانایی تطابق عدسی چشم ربط داد. به طوری که دامنه تطابق چشم در نزدیک ترین نقطه کاهش یافته و بینایی و دید به صورت راحت و واضح رخ نخواهد داد. به همین جهت افراد برای دید بهتر به ناچار باید اشیاء، افراد، اجسام و هرچیزی را که قابل دیدن است دورتر از فاصله واقعی آن مشاهده نمایند. در این مقاله شما را با علل، علائم و درمان های پیرچشمی آشنا می کنیم.

تفاوت های پیرچشمی و دوربینی
همان‌طور که گفته شد اصطلاح پیرچشمی زمانی است که عدسی چشم سفت و سخت شده و دیگر نمی تواند همانند گذشته به راحتی تغییر شکل دهد و برای تمرکز و دیدن اجسام از خود انعطاف نشان دهد. به همین علت خواندن و مشاهده در محدوده نزدیک برای فرد سخت تر می شود. این در حالی است که در اصطلاح دور بینی اندازه عدسی چشم کوتاه تر از حالت نرمالش می شود. این بیماری یا همان هایپروپیا یک مشکل انکساری تلقی می شود که فرد در دیدن اجسام نزدیک با مشکل مواجه می شود. از جمله علائم دور بینی می توان به:

تاری دید
اشکال در دیدن اجسام نزدیک
در بسیاری از موارد تنبلی چشم
هزینه عمل کمرا پیرچشمی
آشنایی با فمتو لیزیک کمرا
در دهه گذشته روش کمرا که یک درون کاشت (inlay ) مطمئن و تأثیر گذار در درمان پیر چشمی است ابداع گردید. ساختار کمرا به شکل حلقه هایی با ضخامت بسیار کوچک (5 میکرون) است ، کمرا از مواد پلیمری سازگار با بدن انسان ساخته می شود. اصولاً کمرا برای کاهش وابستگی فرد به عینک و یا حذف کلی عینک برای دید نزدیک بیمار استفاده می شود. سوراخ کمرا همچون دور بین عمل کرده و باعث واضح تر شدن دید نزدیک و ثابت ماندن وضوح دید دور بیمار می شود.

در اکثر جراحی های فمتو لیزیک کمرا، چشم غالب، مورد جراحی قرار گرفته و کمرا در آن کار گذاشته می شود در نتیجه هر دو چشم در دید دور مشکل نداشته و چشم غالب نیز از دید نزدیک مطلوبی برخوردار خواهد شد. در جراحی کمرا بخیه و بیهوشی در کار نیست و مدت زمان جراحی کمتر از 15 دقیقه است و افراد بطور معمول 48 ساعت پس از جراحی فعالیت روزانه خود را از سر می گیرند. برای هزینه های عمل کمرا برای درمان پیرچشمی باید با دکتر متخصص خود گفتگو نمایید.

 

درمان دارویی پیر چشمی
مکمل ها تکمیل کننده نیاز های کلی بدن بوده و در تقویت سلول های بدن در هر یک از ارگان ها و اجزاء ، بسیار موثرند. همچنین مکمل ها ضمن تقویت سلول ها در پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف تاثیر گذار هستند. زمانی که تغذیه صحیح صورت نگرفته و بدن انسان دچار کمبود انواع ویتامین ها و پروتئین ها شود ، استفاده از مکمل ها ضروری به نظر می رسد. سبک زندگی مدرن امروزی و استفاده از روش های غلط تغذیه ای باعث بروز انواع اختلالات و کمبود مواد مغذی و حیاتی دربدن انسان می گردد. حتی با وجود تغذیه صحیح ، نیاز به ریز مغذی های تکمیل کننده مواد غذایی به طور آشکار مشاهده می شود.

بدن انسان دارای پیچیدگی های خاص خود بوده و انسان به منظور فعالیت های روزانه و حفظ حیات و انرژی به مواد غذایی نیازمند است. هر یک از اعضای بدن دارای عملکرد و اهمیت ویژه ای بوده و تقویت این اعضا و ارگان ها به عهده فرد می باشد. چشم انسان که یکی از اعضای مهم بدن انسان به شمار می رود نه تنها از لحاظ زیبایی دارای اهمیت است ، بلکه سلامت چشم موضوعی است که نباید از آن به راحتی گذشت. برای داشتن چشم هایی زیبا و تقویت بینایی نمی توان موارد بهداشتی ، دارویی و غذایی را نادیده گرفت. با وجود اینکه دید چشم موضوع مهمی به شمار می رود ، اما اکثر افراد به این مسئله توجه چندانی نمی کنند.

ضعف در بینایی و آسیب های چشمی موضوع ساده ای نیست. دریافت ویتامین ها و مواد معدنی برای چشم بسیار مفید است. با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و همچنین استفاده از مکمل هایی حاوی انواع ویتامین های E , A ,C و همچنین مس ، روی ، سلنیوم و آنتی اکسیدان ، می توانید به تقویت چشم خود بپردازید.

درمان پیرچشمی به شیوه ای جدید
در ایران برای نخستین بار از روش جدیدی در درمان بیماران مبتلا به پیرچشمی استفاده کرده اند، بهبود پیرچشمی با استفاده از عمل جراحی یکی از متداول ترین شیوه های درمانی است که ضعف رشته های متصل به عدسی چشم را برطرف می کند و قدرت تمرکز و انطباق را به عدسی چشم بازمی گرداند، اما خطر پارگی کره چشم، فرسایش چشم، عفونت و همچنین کاهش خونرسانی به کره چشم ازجمله مشکلاتی است که انجام این روش را با محدودیت مواجه می سازد.

معمولا هنگام عمل آب مروارید عدسی طبیعی چشم از چشم خارج شده و به جای آن، لنزهای چشمی تک کانونی کار گذاشته می شود که فرد با استفاده از آن، فقط برای فواصل دور دید خوبی خواهد داشت و در نتیجه فرد برای مطالعه باز هم به عینک نیاز دارد، اما لنزهایی که در این روش جدید از آنها استفاده می شود، از انواع لنزهای چندکانونی و تطابقی هستند که علاوه بر اصلاح دید دور، دید نزدیک و دید میانی را نیز اصلاح می کنند. از این لنزها برای اصلاح و درمان پیرچشمی هم می توان استفاده نمود.

در این روش جدید که برای نخستین بار در سطح کشور مطرح شده و مورد توجه قرار گرفته است، از پر کردن کپسول عدسی چشم پس از انجام عمل آب مروارید یا حتی افرادی که با مشکل آب مروارید مواجه نبوده اند، به عنوان راه حل مناسبی برای درمان پیرچشمی استفاده می شود و به این ترتیب در افراد مبتلا به پیرچشمی لنزهایی از نوع ترکیبی و موسوم به wiol در داخل چشم قرار می گیرد که مشابه عدسی چشم انسان عمل می کند.
معمولا از لنزهای مشابه دیگری نیز در درمان پیرچشمی استفاده می شود که برای رانندگی یا دید در شب مشکلاتی را به وجود می آورند یا این که با گذشت زمان و تغییر سن فرد بیمار، کپسول عدسی بتدریج کور شده و در نتیجه توانایی لنزهای تطابقی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. در طراحی و ساخت لنزهای جدید از ۲ مکانیسم تطابقی و چند کانونی به طور همزمان استفاده شده است. می توان گفت کاشتن لنزهای ترکیبی می تواند بهترین و موثرترین راهکار برای درمان پیرچشمی باشد.

این لنز در حقیقت با بهره گیری از ساختار عدسی چشم طبیعی انسان طراحی و ساخته شده است که می تواند از طریق تطابق و ساختار چند کانونی، دید بیمار را به نحو موثری اصلاح کند. نکته جالب توجه این است که این لنزها در یک عمل چند دقیقه ای و بدون نیاز به بیهوشی و حتی تزریق بی حسی اطراف چشم و بدون نیاز به پانسمان یا بخیه در داخل عدسی چشم قرار می گیرد. این لنز پس از گذشت ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از قرار گرفتن در داخل چشم حجیم شده و فضای داخل عدسی چشم را پر می کند و به این ترتیب، مانند عدسی طبیعی عمل می کند.

راه های جدید درمان پیر چشمی
تست پیر چشمی
چشم پزشک طی معاینه کامل چشم پزشکی، پیرچشمی را تشخیص می دهد. علاو بر کنترل سایر بیماریهای چشمی، چشم پزشک با کمک تست استاندارد بینایی میزان پیرچشمی شما را تعیین خواهد کرد.چشم پزشک عیب انکساری چشمتان را تعیین و نسخه عینک مناسب را تجویز خواهد کرد. در طی معاینه از شما خواسته می شود که بگویید با کدام عینک بهتر می بینید. همچنین چشم پزشک در مورد مناسب ترین روش جراحی پیر چشمی به شما اطلاعات خواهد داد.

پیرچشمی از چند سالگی شروع می شود
پیرچشمی در سنین حدود 40 سالگی شروع شده و از جمله نشانه‌های آن این است که فرد مبتلا به پیرچشمی برای مطالعه روزنامه، کتاب، مجله و یا هر مطلب نوشتاری دیگر مجبور است آنها را در فاصله‌ای نزدیک به چشم نگه دارد که این تلاش برای مطالعه از فاصله نزدیک پیامدهایی مانند سردرد و خستگی چشم را به همراه دارد.

پیرچشمی به دنبال کاهش تطابق برای انجام فعالیت‌های بینایی در فاصله نزدیک اتفاق می‌افتد؛ یعنی اگر به هر علتی قدرت تطابق طبیعی عدسی چشم کاهش یابد، چشم به صورت خودکار قادر به افزایش وضوح تصاویری که در میدان دید بینایی قرار می‌گیرد، نخواهد بود. برای اصلاح دید بر اثر عارضه پیرچشمی چه باید کرد؟ نخستین گام برای اصلاح دید بعد از عارضه پیرچشمی این است که فرد از عینک نزدیک‌بین استفاده نماید تا بتواند تطابق برای انجام فعالیت‌های بینایی در فاصله نزدیک را فراهم آورد.

عوامل موثر بر بروز پیرچشمی

دوربینی: که این به انعطاف پذیری زیاد لنزها نیاز دارد.

شغل: این هم یک عامل خطر است بویژه اگر شغل به دید نزدیک نیاز داشته باشد.

جنس: در زنان جوان شیوع بیشتری دارد.

بیماری چشم یا تروما و آسیب به لنزها یا ماهیچه های مژکی می تواند باعث تسریع پیشرفت پیرچشمی شود.

اگر بیماری قند دارید، قند خود را پیوسته كنترل كنید تا به این عارضه مبتلا نشوید.

درمان های خانگی پیر چشمی

*درمان پیر چشمی با عسل

*چشم نیز مثل سایر اعضاء دچار انواع بیماری ها می شود. استفاده از شربت عسل و لیموترش تازه و یخ، 3 تا 4 لیوان در روز

*مصرف روزانه 6 لیوان از مایعات، به خصوص آب (نیم ساعت قبل و دو و نیم ساعت بعداز غذا)

*استفاده از کدو حلوایی یا کدو تنبل؛ پس از بخار پز کردن، با عسل و لیموترش تازه و روغن زیتون میل شود

*استفاده از روغن زیتون و روغن کنجد در غذاهای روزانه که خون را رقیق می کند و چربی های موجود در خون را از بین می برد

*استفاده از شربت عسل به صورت قطره چشمی( روزانه سه بار و هربار 3 قطره در هر چشم چکانده شود.

*روزانه 2 تا 3 حبه سیر خام را ریز خرد کنید و دو ونیم ساعت بعد از هر وعده غذایی با یک لیوان شربت عسل قورت دهید.

*سیاه دانه 5 گرم، تخم شنبلیله 30 گرم، رازیانه 40 گرم، هلیله سیاه 20 گرم، دارچین قلم 20 گرم، زنجبیل قلم 20 گرم، شکر 50 گرم همه را با هم پودر کنید و در یخچال نگهداری کنید صبح، ظهر و شب یک قاشق مرباخوری با یک لیوان شربت عسل میل نمایید.

درمان پیرچشمی با ورزش
ورزش های جلو گیری از پیری چشم پوست اطراف چشم نازك‌ترین و شكننده ‌ترین پوست در تمام سطح بدن است و با توجه به این كه هنگام صحبت‌كردن با دیگران، چشم‌ها كانون توجه محسوب می‌شوند، چین و چروك‌های اطراف آن به‌عنوان بزرگ ‌ترین علت پیری چهره شناخته شده‌اند. كیست‌های زیر چشمی نیز صدمه زیادی به چهره فرد وارد می‌نماید و باعث ایجاد قیافه‌ای آشفته و پریشان می‌شود. ورزش‌های مخصوص چشم می‌تواند كمك زیادی به چشم‌های پف‌آلود كند. افتادگی پلك‌ها نیز با تمرین‌های مؤثر و ورزش‌های ضد پیری چشم، تا حد زیادی برطرف می‌شود.

ورزش های مختلف چشم و جلوگیری از پیر چشمی

تمرین شماره 1: دو طرف سر خود را – در قسمت گیجگاه – به آرامی با دو انگشت فشار دهید تا عضلات آن كشیده شوند و در همین حال، مرتبا چشم‌ها را باز و بسته كنید. این كار را 5 بار تكرار كنید.

تمرین شماره 2: در حالی‌كه چشم‌هایتان بسته و آرام است، به صورت قائم بنشینید. همان‌طور كه پلك چشم‌ها در تمام طول مدت ورزش بسته است، اول به پایین نگاه كرده و بعد تا جایی كه ممكن است به بالا نگاه كنید. این حركت را 10 بار انجام دهید.

تمرین شماره 3: با چشم‌های باز و آرام، به صورت راست بنشینید. پلك بالای چشم‌ها را تا نیمه ببندید و در همین حال، ابروهایتان را به سمت بالا ببرید. بعد چشم‌ها را كاملا باز كنید تا سفیدی چشم‌ها در قسمت بالایی عنبیه دیده شود. وقتی پا به سن می‌گذاریم، عدسی چشم، سفت و ماهیچه‌‌هایی که آن را کنترل می‌کنند، ضعیف می‌شوند. ماهیچه‌های ضعیف شده نمی‌توانند عدسی چشم را به راحتی خم و پهن کنند، در نتیجه نوری که از طرف اشیا وارد چشم می‌شود، دقیقا روی شبکیه متمرکز نشده و اشیا با وضوح دیده نمی‌شوند.

پیرچشمی واقعی، معمولا از سن 70 سالگی به بعد ظاهر شده و کل میزان بینایی فرد (دور و نزدیک) را به علت پوسیدگی شبکیه چشم کاهش می دهد.پس پیرچشمی زودرس پیش از این رده ی سنی صورت خواهد گرفت. در پیرچشمی در واقع بیمار قدرت تمرکز خود روی اشیا را از دست می‌دهد. این بیماری بخشی از روند طبیعی افزایش سن است و هنگامی که عدسی چشم قابلیت انعطاف خود را به تدریج از دست می‏دهد، اتفاق می‏افتد. اما باید بدانید پیرچشمی مساله نگران‌کننده‌ای نیست و به راحتی قابل درمان و اصلاحند.

در پایان:

یکی از ناراحت کننده ترین مشکلات چشم، از بین رفتن بینایی ناشی از یک وضعیت طبیعی و مرتبط با سن به نام پیر چشمی است. اکثر افراد حتی اگر در دوره جوانی از بینایی 10/10 برخوردار باشند و یا بعد از عمل لیزیک یا لازک به وضعیت بینایی عالی و کامل دست یابند ، با رسیدن به سنین ۴٠ تا ۵٠ سالگی دچار پیرچشمی خواهند شد. در گذشته، درمان معمول برای پیر چشمی استفاده از عینک مطالعه یا عینک های چند کانونی و یا استفاده از لنزهای پیشرفته بود.بعد از جراحی حتماً هماهنگی لازم را به عمل بیاورید تا یکی از نزدیکان شما را به منزل برساند. برای محافظت از چشم باید عینک آفتابی به چشم بزنید یا چشم‌ها را با پد بپوشانید. کلینیک چشم پزشکی صدرا با سالها تجربه آماده ارائه خدمت به شما عزیزان میباشد .برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک نمایید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا