اصفهان، بلوار دانشگاه

مــرکز ایران

031-4636

شنبه تا پنج شنبه

ارتباط ژن RASGRF1 با اختلال نزديك بينی

نزدیک ‌بینی یا مایوپیا یک عیب انکساری بینایی است که هنگامی رخ می‌دهد که شخص در دیدن اشیای دور د چار اشکال باشد. مجموعه‌ای از عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد نزدیک‌بینی موثر هستند. پژوهشگران دانشگاه دوك می گویند با كشف ژن عامل نزديك بيني، راه را براي درمان اين اختلال بينايي كه حدود يك چهارم جمعيت جهان را گرفتار كرده ، هموار ساختند سابقه خانوادگی مهمتربن عامل زمینه‌ساز برای نزدیک‌بینی است، اما.انجام مرتب کارهای در فاصله نزدیک به چشم نیز احتمال بروز نزدیک‌بینی را افزایش می‌دهد.نزدیک بینی معمولا از اوایل دهه دوم زندگی شروع شده و با رشد اندازه چشم در طی بلوغ افزایش می‏یابد و معمولا بعد از 18سالگی متوقف می‏شود.
واژه نزديك بيني بدين معناست كه شما مي‌توانيد اشياي نزديك را واضحتر از اشياي دور ببينيد. البته اشياي نزديك در فاصله متناسب با نمره چشم واضح ديده مي‏شود.اگر قرنيه نسبت به اندازه چشم انحناي بيشتري داشته باشد يا اندازه چشم نسبت به انحناي قرنيه بيشتر از حد معمول باشد نزديك‏ بيني ايجاد مي‏ شود. در نتيجه نور وارده به چشم بصورت دقيق بر روي شبكيه متمركز نمي‏شود و وضوح تصاوير كاهش مي‏يابد.
اگرچه نزديك بيني يكي از رايجترين اختلالات چشمي در دنياست اما محتواي ژنتيكي آن زياد شناخته شده نيست.اكنون گروهي از دانشمندان به سرپرستي دانشگاه دوك مي گويند ژني موسوم به RASGRF1 كشف كرده اند كه بروز اين مشكل بينايي را هدف قرار مي دهد.‘تري يانگ’ از پژهشگران اين پروژه مي گويد: از آنجا كه ژن RASGRF1 در سلول هاي عصبي و شبكيه زياد بيان مي شود تقويت حافظه بينايي و عملكرد شبكيه لازم مي شود.

آنها چندين نوشتار متمايز از رمز DNA را در نزديكي ژن RASGRF1 يافتند كه ارتباط زيادي با خطاهاي تمركزي در ديد درساكنان قفقاز نسبت به ساير مناطق ديگر از جمله انگليس استراليا و هلند داشت.اين يافته ها در شش گروه ديگر از جمعيت قفقاز و در كل در بين 13 هزار و 414 نفر تاييد شد.دانشمندان با استفاده از مهندسي ژنتيك موشهايي را به دنيا آوردند كه نسخه سالم اين ژن را نداشتند. اين موش ها در عدسي چشم خود دچار مشكل بودند.
به گفته آنها اين موضوع از نظر زيست شناختي قانع كننده است. ژن RASGRF1 سازوكار مولكولي جديدي را براي مطالعه فراهم مي آورد از اين رو مي توانيم از رايج ترين عامل بروز اختلال بينايي پيشگيري كنيم.
چشم در حال حاضر عضو مناسبي براي ژن درماني است مثلا از آنجا كه چشم اندازه كوچك و محدودي دارد به درمان امكان مي دهد بطور متمركز درون چشم باقي بماند.علاوه بر اين دسترسي ساده به چشم به پزشكان كمك مي كند اثرات درمان را در طول زمان با روش هاي غير تهاجمي مورد نظارت قرار داده و شبكيه و ديگر ساختار هاي چشم را آزمايش كنند.اغلب كشف يك ژن به معناي راه طولاني تا ارايه درمان براي يك بيماري است.با اين حال ژن درماني در حال حاضر در برخي بيماري هاي چشمي كارايي دارد و بيماري نزديك بيني مي تواند نامزد خوبي براي ترميم ژني باشد.

دليل اصلي نزديك بيني هنوز نامشخص است اما دو عامل مي تواند دليل بروز اين بيماري باشد: فشار بينايي و وراثت.
بيشترين شيوع آن در آسيا است. يعني آسياييها بيشتر از ديگر كشورها در معرض ابتلا به نزديك بيني هستند . حدود 80 درصد جمعيت سنگاپور نزديك بين هستند.

بیشتر بدانید :جدیدترین روش لیزیک چشم در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا
لازم به ذکر است واژه نزدیک بینی بدین معناست که شما می توانید اشیای نزدیک را واضح‏تر از اشیای دور ببینید. البته اشیای نزدیک در فاصله متناسب با نمره چشم واضح دیده می‏شود. برای مثال فردی که نمره نزدیک بینی 2 دارد، اشیا را در فاصله 50 سانتی‏متری از چشم واضح می‌بیند. افرادی که نمره نزدیک بینی آنها کمتر از 3 است، این امتیاز را دارند که بدون عینک اشیای نزدیک را واضح می‏بینند. بسیاری از افراد نزدیک‏ بین در هنگام مطالعه از عینک استفاده نمی‏کنند.
عینک با عدسی‌های مقعر یا نمره منفی، لنزهای تماسی یا جراحی با اشعه لیزر ممکن است برای تصحیح نزدیک بینی به کار رود.
کالج اوپتومتریست‌‌های آمریکا این توصیه‌ها را برای کاهش یاپیشگیری از نزدیک‌بینی ارائه می‌کند:
•هنگام خواندن وضعیت مناسبی به خود بگیرید – مستقیم بنشینید و با نزدیک یا دورنگه‌داشتن بیش از حد کتاب به چشمان‌تان فشار نیاورید.
•ترتیبی دهید که همیشه هنگام مطالعه یا کار نور اتاق مناسب باشد.
•هنگام مطالعه یا کار با کامپیوتر یا هر فعالیتی که ممکن است به چشم فشارآورد، به طور منظم کار را قطع کنید و به چشمهای‌تان استراحت دهید.
•اگر متوجه شدیدکه موقع خواندن قوز می‌کنید یا در دیدن اشیای دور مشکل دارید به متخصص چشم یا اوپتومتریست مراجعه کنید.
نتايج اين تحقيقات در نشريه ژنتيك نيچر منتشر شده است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا