مگس پران چشم گونهای از سایههای مزاحم در دید چشمان برخی افراد میباشد. شخص مبتلا به عارضه مگس پران، ذرات کوچک غبار مانندی را جلوی چشمانش میبیند که بالا و پایین میروند و با وجود پلک زدنها همچنان مانند یک سایه کوچک در جلوی چشمها قرار دارند . تعدادی از شایعترین مشکلات چشمی شامل نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم (انحراف دید)، و پیر چشمی (ناتوانی برای چشم برای تمرکز بر روی اشیاء نزدیک) میشود. تقریبا اکثر این مشکلات چشم را میتوان با عینک طبی و یا با مداخلات کوچکی اصلاح کرد.
تعدادی دیگر از مشکلات شایع در سلامت چشمان، آلرژی یا عفونت ها، مانند گل مژه میشود. اما سایر شرایط ممکن است هیچ نشانهای برای آسیب به بینایی در مراحل اولیه خود نداشته باشد. به عنوان نمونه، گلوکوم بدون درد است، اما در صورتی که درمان نشود میتواند به طور دائم به عصب بینایی در چشم آسیب بزند و سبب از دست دادن (کاهش قدرت) بینایی و یا حتی در مواردی موجب نابینایی شود. مشکلات دیگر میتوانند شامل آب مروارید (کدورت عدسی چشم) و ماکولا (اختلال چشمی است که با از دست دادن بینایی مشخص شده است که همچنین یکی از علت اصلی مشکل دائمی بینایی در میان افراد بالای ۶۵ سال است) شود.
هر یک از این مشکلات که علائم چشمی خاصی داشته باشند، نیازمند یک ویزیت فوری توسط متخصص چشم هستند. این علائم و نشانهها شامل درد چشمان، دو بینی، مگس پران (نقطههای کوچکی که به نظر میرسند، همانند لحظهای که آنها جلوی چشمها و دید فرد شناور هستند)، هاله نور و چشمک زدن نور. افراد مبتلا به دیابت ممکن است در معرض خطر برای بیماری سلامت چشمی به نام رتینوپاتی دیابتی (DR) باشند، که یک بیماری است که منجر به آسیب به رگهای خونی در شبکیه چشم میشود.
مگس پران چشم چیست؟
مگس پران چشم گونهای از سایههای مزاحم در دید چشمان برخی افراد میباشد. شخص مبتلا به عارضه مگس پران، ذرات کوچک غبار مانندی را جلوی چشمانش میبیند که بالا و پایین میروند و با وجود پلک زدنها همچنان مانند یک سایه کوچک در جلوی چشمها قرار دارند.
مگس پران در حقیقت سایه کدورتهای موجود در مایع زجاجیه است که روی شبکیه ایجاد میشوند و به صورت یک سایه تیره دیده میشود. چسبندگی و ضخیم شدن رشتههای زجاجیه، جمع شدن سلولهای التهابی در زجاجیه یا خونریزی در درون چشم میتواند از عوامل ایجاد مگس پران باشد.
آنها به شکلهای متفاوتی در دید شخص ظاهر میشوند که تعدادی از آنها عبارتند از:
• نقاط سیاه یا قهوهای رنگ
• خطوط جادویی (پر پیچ و تاب)
• رشتههای نازک
• شکلهای حلقهای
• تارهای عنکبوتی
مگس پران چشم و علت آن
مگس پران مشکل بسیار رایجی است که با افزایش سن احتمال بروز آن افزایش پیدا میکند، به طوری که تعداد کثیری از افراد بالای ۶۰ سال دچار عارضه مگس پران میشوند. رشتههای موجود در زجاجیه (ماده ژلهای و شفافی است که فضای پشت عدسی چشم را پر کرده است) در بچهها و افراد جوان معمولا بسیار جزئی است و دیده نمیشود، اما با افزایش سن این رشتهها ضخیمتر میشوند و در بعضی جاها به یکدیگر میچسبند و سبب ایجاد کدورت میشوند که سایه این کدورت بر روی شبکیه به صورت مگس پران احساس میشود.علاوه بر این در اکثر افراد مسن بخشی از رشتههای محیطی زجاجیه که به شبکیه اتصال دارد و از جای خود جدا میشود و وارد بخشهای مرکزی زجاجیه میشوند. این وضعیت که آن را به نام (جدا شدگی خلفی زجاجیه) میشناسند رایجترین علت ایجاد مگس پران است.
برخی مواقع نیز وجود التهاب داخل چشمی (یووئیت) سبب تجمع سلولهای التهابی در زجاجیه میشود که موجب ایجاد مگس پران میشود. یکی دیگر از عوامل ایجاد مگس پران وجود خونریزی در داخل زجاجیه است، به عنوان مثال در افراد مبتلا به دیابت ممکن است خونریزی خفیف چشمی ابتدا به صورت یک مگس پران دیده شود.
مگس پران معمولا در افراد بالای ۶۰ سال، نزدیک بین، افرادی که سابقه جراحی چشم دارند و افرادی که سابقه التهاب چشمی داشته اند مشاهده میشود.
درمان مگس پران چشم
در اکثر موارد پس از چند هفته تا چند ماه، مگس پران به تدریج کوچک میشود و شخص نیز به آن عادت میکند که باید آن را نادیده بگیرد. اما در مواردی که مگس پران با سوراخ یا پارگی پرده شبکیه همراه باشد، ممکن است نیاز به اقدامات درمانی مثل لیزر یا عمل جراحی به منظور پیشگیری از پارگی پرده شبکیه وجود داشته باشد.مگس پران قدیمی که برای سالها وجود داشته و تغییر خاصی پیدا نکرده است، معمولاً خطری ندارد، اما در موارد نام برده شده نیاز است که فرد فورا به چشم پزشک مراجعه نماید:
• مگسپرانی که اخیرا ایجاد شده است (حتی اگر پس از چند هفته خود به خود بر طرف شده باشد)
• مگس پران قدیمی که اخیرا بزرگتر شده، یا تغییراتی در آن ایجاد شده است.
• مگس پران همراه با جرقه (حتی در صورتی که پس از چند روز جرقه خود به خود بر طرف شده باشد)
• مگس پران همراه با کاهش یا تاری دید یا احساس وجود پرده در جلوی چشم (این علامت، بسیار مهم است و ممکن است ناشی از کنده شدن بخشی از شبکیه باشد که به درمان فوری نیاز دارد).