اصفهان، بلوار دانشگاه

مــرکز ایران

031-4636

شنبه تا پنج شنبه

آستیگماتیسم

آستیگماتیسم یک مشکل شایع بینایی است که باعث تاری دید می‌شود. آستیگماتیسم هنگامی بروز می‌کند که قرنیه دارای شکل نامنظم است، و برخی از اوقات دلیل ایجاد آن خمیدگی عدسی‌های داخل چشم است.قرنیه یا عدسی‌های دارای شکل نامنظم مانع از تمرکز کامل نور در شبکیه چشم می‌شود. در نتیجه بینایی در هر فاصله‌ای با مشکل تاری دید مواجه می‌گردد. این وضعیت می‌تواند به ناراحتی چشم و سردرد منجر شود.
اغلب مردم به درجاتی از آستیگماتیسم مبتلاء هستند. آستیگماتیسم خفیف یا جزئی معمولاً بر بینایی تأثیر منفی نداشته و نیاز به درمان ندارد.آستیگماتیسم مکرراً به همراه اختلالات دیگر بینایی مثل میوپیا [میوپی] (نزدیک‌بینی) و هیپروپیا [هیپروپی] (دوربینی) بروزمی‌کند. به این اختلالات در مجموع زیر عنوان خطاهای انکساری اشاره می‌شود زیرا آنها بر چگونگی خمش یا “شکست” نور در چشم تأثیر منفی می‌گذارند.
علت دقیق بروز آستیگماتیسم شناخته شده نیست. این اختلال ممکن است ارثی باشد و معمولاً از زمان تولد در شخص مبتلاء وجود دارد. آستیگماتیسم ممکن است به مرور زمان کاهش یا افزایش یابد.معاینه کامل چشم شامل تست مربوط به آستیگماتیسم است. در صورت لزوم، چشم‌پزشک می‌تواند عینک یا لنزهای تماسی را برای تصحیح آستیگماتیسم از طریق دگرگون کردن راه ورود نور به چشم تجویز کند.
دیگر گزینه درمان آستیگماتیسم نوعی عمل قرنیه به نام ارتوکراتولوژی (ارتو-کی) است. در این عمل بدون درد و غیر تهاجمی، بیمار یک سری لنزهای تماسی سفت و دارای طراحی مخصوص را به چشم می‌زند تا به تدریج خمیدگی قرنیه بازسازی گردد.
جراحی لیزر نیز برای درمان برخی انواع آستیگماتیسم قابل استفاده است. لیزر از طریق برداشتن مقدار کمی از بافت چشم شکل قرنیه را تغییر می‌دهد.

دلیل آستیگماتیسم چیست
در آستیگماتیسم سطح قرنیه دارای شکلی بیشتر شبیه به توپ راگبی است تا اینکه مثل توپ بسکتبال گرد باشد، و در نتیجه چشم قادر نیست تا پرتوهای نور را روی یک نقطه متمرکز کند. بینایی در هر فاصله‌ای در شرایط ابتلاء به آستیگماتیسم از تمرکز خارج می‌شود.
گذشته از این، خمیدگی لنزهای داخل چشم ممکن است تغییر کند، که نتیجه آن افزایش یا کاهش آستیگماتیسم خواهد بود. این تغییر عموماً در دوران بزرگسالی بروز می‌کند و می‌تواند پیشقراول بروز کاتاراکت طبیعی باشد.برخی از اوقات ممکن است که آستیگماتیسم به دنبال جراحت چشم یا عمل جراحی چشم بروز کند.
آستیگماتیسم همچنین ممکن است بر اثر اختلالی نسبتاً نادر به نام کراتوکونوس ایجاد گردد که در آن قرنیه به شکلی پیشرونده نازک و مخروطی شکل می‌شود. در این شرایط آستیگماتیسم شدید ایجاد می‌شود، و سبب ضعف بینایی می‌گردد که امکان تصحیح آن با عینک وجود ندارد. مردم دچار کراتوکونوس معمولاً برای شفافیت بینایی نیاز به لنزهای تماسی دارند و در نهایت به پیوند قرنیه نیاز پیدا می‌کنند.

درمان آستیگماتیسم چشم
برای مردم دچار آستیگماتیسم چند گزینه جهت ایجاد شفافیت مجدد بینایی وجود دارد که این گزینه‌ها شامل موارد زیرند:
• عینک. مردم دچار آستیگماتیسم برای بهبود شرایط بینایی خود معمولاً در ابتدا گزینه عینک را انتخاب می‌کنند. این عینک‌ها حامل لنزهای استوانه‌ای مخصوصی هستند که باعث جبران کمبود ناشی از آستیگماتیسم می‌شوند. این استوانه‌ها قدرت اضافی در قسمت‎های خاصی از لنزها ایجاد می‌کنند.
در کل، یک لنز تک‌چشمی برای ایجاد بینایی شفاف در هر فاصله‌ای تجویز می‌شود. به هر حال، بیماران در سنین بالای 40 سال که دچار پرسبیوپیا باشند ممکن است به لنزهای دوکانونه یا لنزهای اضافی پیشرونده نیاز پیدا کنند.
• لنزهای تماسی. در مورد برخی از مردم استفاده از لنزهای تماسی بیش از عینک به بهبود بینایی منجر می‌شود. لنزهای تماسی می‌تواند دیند شفاف‌تر و میدان دید گسترده‌تری ایجاد کنند. به هر حال، از آنجا که لنزهای تماسی در تماس مستقیم با چشم قرار می‌گیرند نیاز به نظافت و مراقبت منظم دارند تا سلامت چشم‌ها حفظ شود.
لنزهای نرم استاندارد ممکن است در تصحیح آستیگماتیسم کارآمد نباشند. به هر جهت، لنزهای تماسی هلالی مخصوص نرم می‎توانند در تصحیح انواع متعددی از آستیگماتیسم کارآمد باشند. از آنجا که لنزهای تماسی سخت نفوذ در برابر گاز شکل معمول خود را در هنگام قرار گرفتن روی قرنیه حفظ می‌کنند، می‌توانند بی‎نظمی شکل قرنیه را جبران کرده و بینایی مردم دچار آستیگماتیسم را بهبود ببخشند.
• ارتوکراتولوژی. ارتوکراتولوژی شامل استفاده از یک سری لنزهای تماسی سفت و سخت برای تجدید شکل قرنیه است. بیمار به مدتی محدود مثلاً در طول شب از لنزهای تماسی استفاده کرده و سپس آنها را برمی‌دارد. مردم دچار آستیگماتیسم متوسط ممکن است بدون استفاده از لنزهای تماسی در اغلب موارد فعالیت‌های روزمره زندگی از دید شفاف برخوردار شوند. اگر بیمار استفاده از لنزهای نگهدارنده را متوقف کند، بینایی وی ممکن است به شرایط اولیه آن برگردد.
• جراحی لیزر و دیگر اقدامات جراحی انکساری. آستیگماتیسم را در عین حال می‌توان از طریق عمل تجدید شکل قرنیه با استفاده از لیزیک (کراتومیلیوسیس درجا / HASIK) یا PRK (کراتوتکتومی فوتورفراکتیو) تصحیح کرد. در عمل PRK بافت سطحی و لایه‎های داخلی قرنیه برداشته می‌شود. لیزیک فقط بافت لایه داخلی قرنیه را برمی‌دارد.
اگر کسی دچار آستیگماتیسم باشد گزینه‌های مختلفی برای تصحیح مشکل بینایی وی وجود دارد. مردم می‌توانند در مشورت با پزشک گزینه مناسب برای خود را تعیین کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا