اصفهان، بلوار دانشگاه

مــرکز ایران

031-4636

شنبه تا پنج شنبه

نوبت دهی اینترنتی

بلفاریت یا التهاب پلکها

در این مقاله میخواهیم شما را با یک بیماری شایع چشمی بنام بلفاریت آشنا کنیم ، به التهاب پلکها به خصوص لبه پلک ها بلفاریت گفته می شود که شیوع آن بالاست.بلفاریت ممکن است نتیجه یک عفونت میکروبی یا ناشی از بیماری پوستی ایجاد شود.معمولاً زمانی که غدد ریز موجود در لبه پلکها به طور طبیعی کار نکنند منجر به رشد باکتری ها شده و التهاب پلکها یا بلفاریت نمایان می شود .معمولا بیماری بلفاریت بصورت مزمن بوده و درمان آن به سختی انجام می شود.
بیماری بلفاریت مسری نیست اما کسانی که مبتلا به بیماری های پوستی مانند بسوره، روزاسه، پوست چرب و شوره سر هستند بیشتر به بیماری بلفاریت مبتلا می شوند. 

بلفاریت قدامی

دیواره جلویی و خارجی پلکها که محل قرارگیری و اتصال مژه ها است درگیر این بیماری می شود از عوامل اصلی ابتلا به بلفاریت قدامی می توان به عفونت های میکروبی و بسوره (پوسته پوسته شده)، باکتری ها (استافیلوکوک) نام برد.

بلفاریت خلفی

در بلفاریت خلفی قسمت داخلی پلک که بخش مرطوب و در تماس با چشم است درگیر می شود و بلفاریت خلفی به دلیل اختلال در عملکرد غدد چربی پلک (میبومین) ایجاد می شود غدد میبومین وظیفه ترشح چربی و مواد روغنی جهت نرم کردن چشم ها را به عهده دارند.
بیماریهای پوستی مانند آکنه روزاسه و شوره سر نیز می توانند از عوامل ابتلا شخص به بلفاریت باشند.
علائم و نشانه های بلفاریت عبارتند از:
احساس سوزش و جسم خارجی
قرمزی و وجود پوسته های چرب روی لبه پلک
اشک ریزش
خارش و حساسیت به نور
تورم پلک ها
تاری دید
کف آلود بودن اشک در لبه پلکها
خشکی چشم
به هم چسبیدن مژه ها که به دلیل ترشحات اضافی ایجاد می شود.
پوست پوسته شدن روی مژه ها یا پلک ها
وجود زخم های کوچک روی پلک ها و لبه آن
ریختن مژه ها
رویش مژه ها در جهت های غیر طبیعی

علائم و نشانه های بلفاریت

عوارض بلفاریت چیست؟

1-گل مژه

گل مژه برآمدگی دردناک قرمز رنگی است که بر روی پلک به دلیل عفونت حاد غدد چربی پلک ها و ریشه مژه ها به وجود می آید.معمولاً گل مژه به شکل توده ای دردناک در لبه پلک ها و یا داخل آن ظاهر می شود و در اکثر مواقع گل مژه به سمت پوست پلک بیشتر نمایان می شود.

2-شالازیون

شالازیون در اکثر مواقع به شکل یک توده غیر عفونی بدون درد و سفت است. شالازیون وقتی به وجود می آید که غدد چربی کوچک روی لبه پلک ها مسدود شود. غدد چربی ممکن است عفونی شده و قرمزی و تورم پلک ها پدیدار شود.اگر شالازیون توأم با عفونت باشد آن قسمت ، قرمز رنگ و دردناک خواهد شد.

3-اختلالات اشکی (خشکی چشم یا اشک ریزش)

کم شدن چربی ترشح اشک و یا ترشحات غیر طبیعی بخش چربی اشک می تواند باعث اشک ریزش یا خشکی چشم شود.عدم وجود اشک کافی و طبیعی و سایر اختلالات اشکی احتمال بروز عفونت های قرنیه را افزایش می دهد. در برخی اوقات در اثر التهاب پلک ها یا برخورد مژه ها با قرنیه می تواند زخم های قرنیه و یا عفونت های آن را به دنبال داشته باشد.

درمان بلفاریت چگونه انجام می شود؟

درست است که بلفاریت درمان قطعی ندارد اما رعایت بهداشت پلک ها و شست و شو و تمیز نگه داشتن لبه پلک ها در هر دو تقسیم بندی بلفاریت نقش اساسی را دارد.اگر بلفاریت شدید و حاد باشد ممکن است چشم پزشک جهت درمان و کنترل بیماری از قطره های آنتی بیوتیک یا استروئیدی (کورتون) استفاده کنند. برای برطرف کردن شوره های سری از شامپوی ضد شوره استفاده کنند اما نکته حایز اهمیت این است که هرگز برای شستشوی پلک ها از این نوع شامپوها استفاده نکنید.
به کمک کمپرس آب گرم پس از شستن پلک ها با آب و شامپو بچه می توان برای جدا کردن ترشحات چسبنده به پلک ها بهره جست. بیماران مبتلا به بلفاریت خلفی بهتر است جهت برطرف شدن چربی جمع شده در غده پلکی، پلک های خود را ماساژ دهند.بیمارانی که به صورت همزمان مبتلا به بیماری آکنه روزاسه و بلفاریت هستند باید به صورت همزمان تحت درمان های مربوطه قرار گیرند.
خانم هایی که مبتلا به بلفاریت هستند بهتر است آرایش نکنند یا کمتر آرایش کنند چرا که آرایش باعث دشوارتر شدن حفظ بهداشت پلک ها می شود.
ممکن است مکمل های غذایی مانند اسیدهای چرب امگا برای کمک به غدد لبه پلک ها تجویز شود.استفاده از قطره های اشک مصنوعی به دلیل ایجاد خشکی چشم در اکثر بلفاریت ها مرسوم است.


نحوه انجام کمپرس گرم برای درمان بلفاریت:
دست های خود را به دقت بشویید و پارچه تمیز آغشته شده به آب گرم را روی پلک های خود قرار دهید.
چندین بار پارچه آغشته شده به آب گرم را بر روی پلک ها قرار دهید.
چشم ها را ببندید و پلک بالایی را به صورت عمودی از بالا به پایین ماساژ دهید.
4.پلکهای تحتانی را نیز به صورت عمودی از پایین به بالا ماساژ دهید
5.مراقب باشید که روی کره چشم فشار نیاورید.


نحوه تمیز کردن لبه پلک ها:
دست های خود را به دقت بشویید.
به کمک گوش پاک کن استریل لبه پلک ها را تمیز کنید.
ترشحات و ذرات جدا شده از لبه پلک ها را به آرامی با پارچه یا گوش پاک کن بردارید.
روی مژه ها و لبه پلک ها را به آرامی به صورت حرکات عمودی ماساژ دهید و سپس با آب سرد لبه پلک ها را شستشو دهید.
حتی اگر چشم دیگرتان به بلفاریت مبتلا نیست آن را نیز تمیز کنید و این کار را نیز برای چشم دیگرتان انجام دهید.
برای شستشوی چشم سالم حتماً از یک گوش پاک کن دیگر استفاده کنید.

نکاتی در خصوص انواع بلفاریت

بلفاریت استافیلوکوکی دارای علایم شدیدی از جمله ریزش مژه هاست که جهت کنترل آن علاوه بر رعایت بهداشت آنها، از پمادهای آنتی بیوتیک نیز استفاده می کنند.علاوه بر باکتری استافیلوکوک ممکن است باکتری ها و ویروس های دیگری نیز باعث پیدایش بلفاریت های قدامی شوند که اگر جهت درمان آن اقدام نشود می تواند باعث ضخیم تر شدن لبه پلک ها (اکتروبیون) و یا منجر بهبرگشتن لبه پلک ها به داخل (تریکیازیس، انتروپیون) شوند.
در عارضه انتروپیون و تریکیازیس، رویش مژه ها در جهت های غیرعادی با سطح قرنیه برخورد داشته و بر روی آن کشیده می شوند و ممکن است خراشیدگی قرنیه را به دنبال داشته باشند.برای درمان بلفاریت بسورتیک یا شوره ای (پوسته پوسته شدن یا شوره های ایجاد شده روی پوست پلک ها) شستشوی مرتب مژه ها و پلک ها، ماساژ و استفاده از شامپوهای nondetergent تجویز می شود.انگلهای کوچک به نام مایت (دمودکس فولیکروم) باعث انسداد فولیکول های ریشه مژه می شوند و بلفاریت دمودکسی را ایجاد می کنند.
برای درمان بلفاریت دمودکسی از روغن سولفور و استروئید و ژل های ضد انگل استفاده می کنند. برخی از اشخاص نیز به دلیل آلرژی های خاص و واکنش های سیستم ایمنی التهاب زا به نوعی از بلفاریت به نام بلفاریت دمودکسی برویس مبتلا می شوند.
کنترل بلفاریت خلفی که به آن بلفاریت میبومین نیز گفته می شود به سختی صورت می پذیرد و در این بلفاریت ،اشک حالت کف آلود پیدا می کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن