شالازيون (Chalazion)
شالازيون برجستگي كوچكي در لبه پلك در زير پوست است كه در اثر انسداد مجراي خروجي غدد ترشح كننده چربي پلك و تجمع مواد ترشح شده در غده ايجاد مي شود. شالازيون ممكن است در ابتدا ملتهب باشد و باعث ايجاد درد و قرمزي شود كه در اين حالت شبيه گل مژه است؛ اما پس از مدتي درد و قرمزي فروكش مي كند و توده متورمي در لبه يا ضخامت پلك باقي مي ماند. اندازه اين برجستگي ثابت نيست و ممكن است به تدريج بزرگتر يا كوچكتر شود. گاهي اوقات شالازيون از ابتدا فقط به صورت يك توده برجسته ظاهر مي شود و يا درد و قرمزي همراه نيست.ماساژ ملايم ممكن است به باز شدن مجراي غده چربي كمك كند و باعث بهبود سريع تر شالازيون شود.
انسداد مجرای اشکی (اشکریزش
علائم و نشانه ها
توده ای برجسته و متورم در پلک بالا یا پایین
معمولا بدون درد است گرچه ممکن است حساس باشد
اگر درشت باشد و روی کره چشم فشار بیاورد ، می تواند باعثآستیگماتیسم و تاری دید شود.
پیشگیری
اگر مستعد شالازیون هستید، تمیز نگهداشتن لبه پلکها ممکن است از عود آن جلوگیری کند. می توانید با آب گرم و شامپو بچه رقیق شده لبه پلکهایتان را شستشو دهید. لبه بیرونی پلکهایتان را حداقل روزی یک بار ماساژ داده و تمیز کنید. همچنین توصیه می شود که دست هایتان را تمیز نگهدارید و از آرایش لبه پلکها خود داری کنید.
تفاوت شالازیون و گل مژه
شالازيون گاهي با گل مژه كه آن هم تورمي در پلك است، اشتباه گرفته مي شود. گل مژه عفونت التهابي حاد فوليكول مژه است كه تورم قرمزرنگي را در نزديكي لبه پلك ايجاد ميكند. گل مژه به طور معمول طي حدود يك هفته بهبود مي يابد.
شالازيون ممكن است با يكي يا تركيبي از روش هاي زير درمان گردد:
قطره آنتي بيوتيك و قطره يا تزريق استروييد
كمپرس گرم: كمپرس گرم ممكن است به شيوه هاي گوناگون به كار گرفته شود. سادهترين روش, قرار دادن پارچه حوله اي تميز و خيس شده با آب گرم بر روي پلك بسته، به مدت 10-5 دقيقه، 4-3 بار در روز ميباشد. براي دستيابي به حرارت كافي، پارچه حولهاي را چندين بار با آب گرم خيس كنيد.
ماساژ يا فشار دادن ترشحات غده اي
جراحي : عمل جراحي شالازيون جهت خارج كردن ترشحات، معمولاً از پشت پلك انجام ميشود
شالازيون هاي مكرر
در برخي از افراد شالازيون مكرراً عود مي كند. در اين حالت لازم است فرد حتماً توسط چشم پزشك ويزيت شود زيرا:
اولاً گاهي اوقات بيماري هاي جدي چشمي مثل تومورهاي بدخيم پلك به صورت شالازيون هاي مكرر تظاهر مي كنند كه تشخيص آن ها از شالازيون معمولي فقط از عهده چشم پزشك برمي آيد.
ثانياً در برخي از موارد بيماري هاي ديگر چشمي مثل التهاب لبه پلك (بلفاريت) يا مشكلات غدد ترشح كننده چربي لبه پلك (ميبومينيت) باعث ايجاد شالازيون هاي مكرر مي شود. در اين حالت كنترل اين بيماري ها توسط چشم پزشك به جلوگيري از عود شالازيون كمك مي كند.
سیده زهرا علویان
سلام . من چشمانم هم آستیگمات و هم ضعیف است . در پلک پایینی چشم راستم ، مدت زیادی هست که داخل پلک به سمت چشم ، برجستگی کوچکی ایجاد شده اصلا نمیدانم کی به وجود آمده چون نه درد دارد و نه باعث تاری میشود من از حرف های اطرافیان متوجه این موضوع شدم لطفا راهنمایی میکنید ؟ اگر در چشمان آلوئه ورا برود و باعث التهاب و قرمزی شود چه باید بکنیم ؟ دختر ۲۳ ساله اصفهان ممنون
پاسخ دادن